Szita Bernadett

Klinikai szakpszichológus, relaxációs- és szimbólumterapeuta

Változókorban jelentkező pszichés panaszok


A menopauza a női menstruációs ciklus, a nő termékeny életszakaszának végét jelenti. A nemzőképesség lezárultát - akárcsak annak kezdetét - hormonális változások hozzák létre, amelyek az egész szervezet működésére kihatással vannak, és számos testi változás forrásai is. Az esetek többségében ezek a panaszok nem okoznak jelentős változást a mindennapi életben, ugyanakkor nagy különbségek figyelhetők meg a tünetek gyakoriságában, súlyosságában és szubjektív megélésében a menopauzás nők között. A változókorhoz köthető leggyakrabban előforduló kellemetlen testi tünetek: súlygyarapodás, hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok, fáradékonyság, húgyúti és genitális panaszok, libidócsökkenés, memória és hangulati problémák.

A nők életében a menopauza időszakában a társas kapcsolatok terén is változások következnek be, amelyek legerőteljesebben a szülői szerepkört érintik; a gyermekek jellemzően ebben az időszakban válnak függetlenné. Az anyaszerep háttérbeszorulása mellett a nőiség egyéb aspektusai is problémákat vethetnek fel; a nők gyakran vonzerejük elvesztését élik meg, főként a nyugati társadalmakban, ahol az öregedés egyet jelent a szépség és attraktivitás elvesztésével.


A változókort régóta összefüggésbe hozzák a pszichés zavarok kialakulásával, a közvélekedésben is megjelenik az előítélet, amely a „klimaxos nőt” labilisnak és ingerlékenynek ábrázolja. A nők egy része valóban átél pszichés problémákat ebben az időszakban, ám a jelenség korántsem általános. A klimaktérium inkább tekinthető sérülékeny időszaknak, amely megnövekedett kockázatot jelent a pszichés zavarok – elsősorban a depresszió és szorongásos kórképek - kialakulása szempontjából.


A pszichológiai intervenciók célja a pszichés panaszok kezelése mellett a klimaktériumot kísérő kellemetlen testi tünetek – pl.: alvászavar, hőhullámok - jobb menedzselése, a menopauzával kapcsolatos pozitívabb attitűdök kialakítása, az életmód-változtatás ösztönzése, a pozitív énkép megerősítése és hatékonyabb feszültségcsökkentő technikák elsajátítása, elsősorban kognitív-viselkedésterápiás és relaxációs módszerek segítségével.