Szita Bernadett

Klinikai szakpszichológus, relaxációs- és szimbólumterapeuta

Endometriózis kapcsán jelentkező pszichés panaszok


Egy krónikus betegséggel való együttélés sok esetekben nemcsak testi, hanem lelki megterhelést is jelent. Az endometriózissal összefüggésben leggyakrabban felmerülő problémák: a krónikus fájdalom életminőségre gyakorolt negatív hatása, párkapcsolatban, szexualitásban megjelenő problémák, családtervezéssel, gyermekvállalással kapcsolatos nehézségek. A betegség emellett nagymértékben kihathat az önértékelésre, társas kapcsolatokra, munkavégzésre és az általános közérzetre, mindennapi életvitelre.


Mind a klinikai tapasztalat, mind kutatási eredmények azt jelzik, hogy az endometriózisos betegek jelentős része véli pszichés eredetűnek a betegségét. A médiában és a népszerűsítő pszichológiában szintén gyakran lehet olvasni arról, hogy a stressz, a nőiséggel, szülőkkel kapcsolatos problémák tehetők felelőssé az endometriózis kialakulásáért. Valójában semmilyen tudományos magyarázat, kutatási eredmény nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a pszichés tényezőknek bármilyen szerepe lenne a betegség kialakulásában.


Az endometriózisos betegek körében a pszichés problémák gyakorisága valóban nagyobb, ennek azonban egyéb magyarázatai lehetnek. A stressz, illetve egyes pszichés zavarok rosszabb egészségmagatartással (pl: egészségtelen táplálkozás, testmozgás hiánya) járnak együtt, az életmódnak pedig közismerten szerepe lehet a betegség rosszabb lefolyásában.


Emellett a legtöbb krónikus betegség rontja az életminőséget, és megnöveli a pszichés zavarok kialakulásának esélyét, főként meglévő sérülékenység esetén. Az endometriózissal gyakran együtt járó specifikus problémák (krónikus fájdalom, meddőség), valamint egyes gyógyszeres terápiák szintén megnövelhetik a pszichés zavarok előfordulását. Ugyancsak próbára teszi a betegek megküzdő-képességét az, hogy a helyes diagnózis sokszor éveket késik, a tüneteket gyakran a betegek környezete bagatellizálja. A diagnózist követően pedig a hosszú műtéti várólista, az újabb műtétek lehetősége és az ezekből fakadó bizonytalanság, kontroll-vesztés érzése jelenthetnek nehézséget.


Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az endometriózis nem jár feltétlenül együtt pszichés zavarokkal. Enyhébb problémák (pl.: életmódváltás nehézsége, betegségből fakadó „elszigeteltség” érzése) kapcsán is érdemes elsőként önsegítő csoportok támogatását keresni.A pszichológiai intervenciók a következő esetekben javasoltak:


 • betegség elfogadásával kapcsolatban tartósan fennálló problémák

 • orvosi vizsgálatokkal, beavatkozásokkal szembeni erős félelmek, aggodalmak

 • műtétet megelőző/követő szorongás, lehangoltság

 • terméketlenséggel összefüggésben jelentkező pszichés zavarok

 • bármilyen jellegű endometriózishoz társuló pszichés panasz, pl.:

  • tartósan fennálló lehangoltság és/vagy szorongás

  • krónikus fáradtság, alvászavarok

  • önértékeléssel/nőiséggel kapcsolatos problémák

  • szexuális zavarok

  • életvezetésben, társas kapcsolatokban jelentkező problémák